
Képzés megnevezése: Élelmezésvezető
Engedélyszám: E-000526/2014/A039
OKJ azonosító: 52 811 01
Óraszám: 500-700 óra
Elmélet és gyakorlat aránya:
(60%) elméleti; (40%) gyakorlati óra
A képesítés rövid leírása:
Az élelmezésvezető irányítói, vezetői feladatokat lát el a közétkeztetés területén működő élelmezési üzemegységben. Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkezetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért. Önállóan elkészíti a közétkeztetésben készülő ételekre vonatkozó anyaghányad-nyilvántartólapot, a tápanyagtartalmat kiszámolja, allergéneket jelöli. Folyamatosan követi és alkalmazza a jogszabályi változásokat. Felelősséggel tartozik a tevékenységi körében használt vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvásáért és azokkal való anyagi elszámolásért. A leltározás és a raktár-elszámoltatást irányítja és felelősséget vállal a tartalmáért, esetleges probléma esetén igyekszik annak gyors kivizsgálására. Saját hatáskörében és felelősségkörében alkalmazza a munkaviszonyra vonatkozó jogszabályokat. Gondoskodik maga és beosztottjai továbbképzéséről.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását
 - népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján
 - meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével,
 - kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével
 - dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során
 - az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására,
 - meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat
 - értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját
 - követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait,
 - felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket
 - irányítani a napi élelmezési feladatokat,
 - megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat
 - a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot
 - meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit
 - az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására
 - az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére
 - az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére
 - gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak, stb.)
 - nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére
 - előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére
 - kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást
 - irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására
 - a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására
 - alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat
 - értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat
 - együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal
 - értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat
 - felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját
 - a vezetői kompetenciák érvényesítésére
 - a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni
 
A képzés moduljai:
- 11562-16 Táplálkozástudomány ismeretek
 - 11629-16 Élelmezéstervezés
 - 11627-16 Élelmezési menedzsment
 - 11563-16 Minőségbiztosítás a közétkeztetésben
 - 11565-16 Irányított közétkeztetés gyakorlat
 - 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
 - 11499-12 Foglalkoztatás II.
 
Bemeneti feltételek:
- Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
 - Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
 
© „IOSZIA” Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény.
„IOSZIA” – For the People… Partnereink, Referenciáink
ECL NYELVVIZSGA VIZSGAHELY AZ: 1769, EURO EXAM NYELVVIZSGA VIZSGAHELY AZ: 1894, ECDL VIZSGAHELY AZ: 518
Felnőttképzési tevékenységet igazoló engedélyszám: E-000526/2014 
Adószáma: 13531223-2-42, Cégjegyzékszáma: 01-09-283044 – Felnőttképzés
„IOSZIA” OKJ Képzések – OKJ Tanfolyamok – Nyelvtanfolyamok – Nyelvvizsgák! Oldaltérkép
